Renk Sıcaklığı; Doğru Işık Rengi Nasıl Seçilir?

Renk sıcaklığı, doğru ışık seçimi, ışık seminde nelere dikkat edilmeli, kelvin nedir gibi pek çok konuda ileri okuma notları.

Renk sıcaklığı, ışığın renginin flamanın ısısına göre değiştiğini ifade eder.
Kelvin değeri, ışığın yaydığı rengini belirtir böylece renk sıcaklığı ortaya çıkar.
Işığın ortamda yarattığı hava renk sıcaklığıdır ve Kelvin değeri ile ölçülür.

 

 

 

 

Işık kaynağının yansıttığı toplam ışık, içerisindeki renkli ışıkların oranıyla renk sıcaklığı belirlenir. Atmosferde güneşli havaların etkisiyle ışığın maviliği artar ve Kelvin değeri yükselir. Kelvin değeri halojen ve akkor ampullerde sarı ve kırmızı bileşenleri yüksek olduğunda değer düşer. Özellikle LED ışıklarda ve yapay ışıklarda renk sıcaklığının talep edilen Kelvin derecesinde üretilen ürünler bulmak olasıdır.

Renk Sıcaklığı Tercihi Aydınlatma İçin Nasıl Olmalıdır?
Led aydınlatmanızdan nasıl bir ışık arasınız? Parlak beyaz ışık, sıcak ışık, sarı ışık?
Ürünlerinizi satın almadan önce ışık rengi hususunda dikkatli tercih yapmalısınız.
Aydınlatmanızdan yararlı verim almak istiyorsanız doğru tercih yapmalısınız.

Renk Sıcaklığı Seçimi:
Kelvin renk sıcaklığı değerini anlatır. Fiziksel ısının renk sıcaklığı ile ilgisi yoktur. Gün ışığının rengi güneşin parlak mavi ışıklarının tesiri olduğu yaz gününde, ışıkların rengi soğuk beyaz olarak tasvirlerin. Sıcak beyaz ışığı, mum ışığının verdiği sarı-turuncu renk olarak tanımlıyoruz. Renk sıcaklığı yapay ışıklarda derece olarak 2500 – 8500 kelvin aralığı vardır.

Sıcak Beyaz Işık (Sarı Işık ) (2500-3000 kelvin)
Sıcak ışık 2500-3000 kelvin derecesinde tanınan renk sıcaklığıdır. Evlerde tercih edilen turuncu, kahverengi, sarı ve kırmızı tonları için uygun olan sıcak ışık rengidir. Parlak soğuk ışığa göre sıcak ışık mütemadiyen daha rahat bir görüş ve konforlu bir hava yaratır. Bu yüzden yatak odalarında ve oturma alanlarında tercih edilir.

Doğal Beyaz Işık (Gün Işığı) (4000-4500 Kelvin)
Evlerde kabul gören sıcak ışık bazen doğal beyaz ışığa yeğleniyor. 4000 – 4500 kelvin renk sıcaklığı doğal beyaz ışık sıcaklığıdır. Doğal beyaz ışık mavi, yeşil ve beyaz renkli dekore mekânlarda daha çok tercih edilir. Enerjik ruh halini yansıttığından dolayı ev ve ofislerde tercih sebebidir. 4000-5000 kelvin derecesinden olan ışık detaylı görüşü destekler, bu nedenle makyaj odalarında ve temizliğin önemli olduğu noktalarda yarar sağlar.

Soğuk Beyaz Işık (Beyaz Işık) (5000-6500 Kelvin)
5000-6500 kelvin ışığı yaz güneşi derecesindedir. Işık değeri ile böyle bir ışıklandırma güneşe benzemiş olur. Mavi ışığa 6500 kelvin ışıkta maruz kalmak gözlerimiz için sağlıksız bir durum oluşturur. Bu nedenle böyle ortamlarda çok uzun süre bulunmaktan kaçınmalıyız. Soğuk beyaz ışık ofis ortamında iş verimliliği için kullanılabilir, evler dışında spor salonlarında, ayakkabı mağazalarında, takı mağazalarında, tercih edilir. Sıcak beyaz ışık insanı psikolojik olarak 1-2 derece daha sıcak hissettiğini düşündürür. Bu nedenle kuzey ülkelerinde daha fazla sıcak beyaz, ekvator bölgesinde soğuk beyaz ışık tercih edilir. Uykusuzluk durumunuz söz konusu ise soğuk beyaz ışık yerine sıcak beyaz ışıkta uyumayı deneyebilirsiniz.

Algı ve Renk Sıcaklığı İlişkisi
Mobilya ve objelerinizi ön plana çıkarmak için renk sıcaklığı ile bir ambiyans yaratabilirsiniz. Sıcak ışığı soğuk renklerde dizayn edilmiş ortamlarda kullanmak renklerin cansız ve soluk görülmesine neden olur. Bunun tam zıttı sıcak tonlarla dizayn edilmiş ortamı soğuk ışık kullanımı da doğru olmaz. Mekânın görüntüsünün ve tasarımının güzel görünmesi için kaliteli aydınlatma kullanımı çok önemlidir. Işık renk sıcaklığı ortamda bulunan renklere göre seçilmelidir. Kaliteli bir tercih ortamda bulunun havayı değiştirmesinin yanında tasarımının güzelliğini ortaya çıkartır.

Aydınlatma armatürü tercih ederken renk sıcaklığı kıstası önemlidir. Ortamlardaki etkinliklere göre en iyi şekilde uyum sağlayacak aydınlatma tonları tercih edilmelidir, yanlış renk ortamda bulunan işi kötü etkiler. İhtiyaç duyulan renk sıcaklığına karar vermek için, ortamda gerçekleştirilecek çalışmalarının türünü veya aktarmak istediğiniz duygu tipini ön planda tutmanızda yarar var.

 

Tüm ürünlerimiz için www.mutel.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir