Aydınlatma Tasarımı ve Tasarımcısı Nedir?

Aydınlatma Tasarımı ile ilgili bilgiler vermeden önce genel anlamda bazı konuları özetlemenin faydası olacaktır. İç mekan aydınlatması, yaşam alanlarınızın şık bir tarz eşliğinde tamamlanmasında önemli bir rol oynar. İç aydınlatma ürünlerinin estetik bir görünüm kazandırması ne kadar pozitif bir etken ise iç aydınlatma dekoru seçmek de tahmin edilebileceği gibi uzun bir zaman dilimini işgal edebiliyor. Bu konunun toplumda gerekli talebi görmesiyle yeni bir danışmanlık kolunu da beraberinde doğurmuştur; Aydınlatma Tasarımı. “Bir aydınlatma tasarımcısı ne yapar veya sizlere nasıl yardımcı olabilir?” Gibi sorulara bu blog yazısında detaylı olarak değineceğiz.

Aydınlatma Tasarımcısı Nedir? Ne Yapar?

Aydınlatma tasarımcısı, bir ortamın iç mekanı için aydınlatma armatürlerinin modellerini ve bu modellerin nereye konumlandırılması gerektiğini belirleyen kişidir. Bir aydınlatma tasarımcısı, yaşam alanlarınıza veya iş yerlerinize mümkün olan en iyi aydınlatmayı sağlamak adına elektrik, mimari ve iç tasarım bilgisinden yararlanır.

Şüphesiz ki aydınlatma tasarımı bir odanın veya ortamın havasını ve tarzını değiştiren unsurlardan biridir. Örnek vermek gerekirse, oturma odanızda kullandığınız armatür modellerini mutfağınız veya banyonuzda kullanmamanız gerekir bu nedenle farklı modelde armatür ihtiyacınız olacaktır. Aydınlatma tasarımında bir uzman sizlere ihtiyaçlarınızı belirtip aydınlatmanızın şık, işlevsel ve konforlu olması için önerilerde bulunabilir.

Bu bilgiler ışığında aydınlatma tasarımı sadece evler için değil aynı zamanda çalışma ortamları için de oldukça önemlidir. Aydınlatma Tasarımcısı, aydınlatmaların kullanıldığı alanlarda hem müşterilerinize hem de çalışanlarınıza oldukça konforlu ve şık bir ortam sunabilirler. Aydınlatma tasarımı sadece şık ortamlar yaratmak adına değil, özellikle Avrupa ve Amerika’da bir pazarlama stratejisi olarak da kullanılmaktadır. Yanlış tercih edilen bir aydınlatma seçeneği hem çalışanların performansını hem de müşterilerin satın alma, tüketme şevkini kaçırabilir.

Aydınlatma Tasarımı Nedir?

Aydınlatma tasarımı sanılanın aksine yaklaşık 50 senelik bir geçmişe sahiptir. 1969 yılında ILAD* (International Association of Lighting Designers’ın) kurulmasıyla hem aydınlatma tasarım standartları belirlenmiş oldu hem de aydınlatma tasarımcılarının bir araya gelebilecekleri bir platform yaratılmış oldu. Aydınlatma tasarımı, bilinenin aksine salt olarak bir ortamı aydınlatmak demek değildir. Işığın insan hayatına olabildiğince uyarlanıp estetik kaygılarla kullanılması demektir. Özetle aydınlatma tasarımı demek bir ortamı sadece aydınlatmak değil aynı zamanda tasarımın yapılacağı alanı belli parametrelere göre (estetik, pazarlama, kullanım amacı vs.) dizayn etmektir.

Nihai amacın doğru alanda doğru ışığın kullanılması olduğu aydınlatma tasarımında belli bir ürün satışının kaygısı güdülmemelidir. Aynı zamanda söz konusu uzmanlık alanı sadece bir projede kullanılacak ürünlerin seçilmesi değildir. Aydınlatma tasarımcısının, projedeki mühendislere doğru ve ideal çözümler sunup, vakit kazandırması ancak projeye en başından dahil edilmesiyle mümkündür. Bunlara ek olarak nasıl ki bir aydınlatma tasarımcısı elektrik mühendisinin alanına girmiyorsa, bir projede de elektrik mühendisi bir aydınlatma tasarımı projesini doğru ve eksiksiz bir şekilde yönetemez.

Ürünlerimiz için burayı tıklayabilirsiniz.

1 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Led Nedir?

LED’ler yüksek enerji tasarrufuna sahiptir. Diğer aydınlatma yöntemlerine göre %90’a varan enerji tasarrufu sağlamaktadırlar. Ayrıca LED’ler aydınlatma dışında…