Hareket Sensörü Nedir ve Ne İşe Yarar?

Ekolojik dengelerin bozulduğu, doğanın kirlenme hızının arttığı ve sürdürülebilirlik kavramının sıkça tartışıldığı milenyum çağındayız. Bununla birlikte insanoğlunun, tıpkı diğer tasarruf temelli teknolojik gelişmelerde olduğu gibi hayatına giren hareket sensörü teknolojisi de önem kazanmıştır. Artık olabildiğince insan hayatına uyum sağlamış yerleşik bir teknolojidir. Özellikle enerji sektöründe harekete duyarlı sensörler çok ciddi bir enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Hareket Sensörü Nedir?

Nesnelerin veya canlıların sergiledikleri fiziksel eylemleri kızılötesi, mikrodalga, ultrasonik veya titreşim yöntemleriyle algılanmasını sağlayan sensörler, hareket sensörü olarak adlandırılmaktadır. Pasif kızılötesi sensör (PIR-Passive Infrared veya Pyroelectric) alandaki ısı farkını izleyen bir kızılötesi alıcı sensör ile ortam ve obje arasında hızlı bir ısı değişimi olduğunda, bu algılama olarak kaydedilir.

Aktif kızılötesi sensör (AIR-Active Infrared) ise kızılötesi alıcı ve verici sensörler ile daha uzak mesafe ve daha dar algılama alanlarında verici sensörden saçılan kızılötesi ışının alıcı sensör tarafından alınıp alınmadığını kontrol ederek algılama sağlar. Üründe bulunan harekete duyarlı sensör kısmı, eylemi algıladıktan sonra bünyesindeki farklı bir mekanizmayı tetikleyen aktif veya pasif özellikte üretilmiştir.

Hareket Sensör Çeşitleri

Enerji tasarrufu ve tüketimin otomasyon dahilinde kontrolünü sağlayan hareket sensörleri, kullanım alanlarına göre farklı tiplerde üretilmektedir. Harekete duyarlı sensör denildiğinde akla şu kullanım alanları gelir:

  • İç mekan aydınlatma uygulamalarının kontrolü,
  • Dış mekân aydınlatma armatürlerinin kontrolü,
  • Güvenlik kameraları ve alarm sistemleri,
  • İklimlendirme kontrolü, ,
  • IoT uygulamaları

Hareket sensörlerinin eylemleri, fiziksel durumları algılayabilmesinin iki yolu mevcuttur;

  • Sıcaklık farkını algılayan kızılötesi
  • Değişkenlik gösteren dalga boylarındaki sinyallerin kullanıldığı alandaki nesneden yansıtılarak algılanması

Harekete duyarlı sensör teknolojisinin en yaygın kullanım yeri ise iç ve dış mekan aydınlatma armatürlerinin kontrolünü sağlayan ürünlerdir.

Hareket Sensörlü Lamba

Hareket sensörlü lamba, iç ve dış aydınlatma sistemlerini yönetmek adına kullanılan elektronik cihazlardır. Hava karardığında veya hareket algıladığında ortamı aydınlatmak, ihtiyaç kalmadığında ise ışıkları kapatarak enerji tasarrufu sağlamak için kullanılır. İç ve dış mekân aydınlatma için tasarlanmış hareket sensörleri, doğrudan 220 V şebeke gerilimi ile çalışabilen yapıdadır. Hareket sensörleri ve fotoseller, farklılaşan ışık değerlerine göre veya algılanan eyleme göre ışıkları açıp kapatır. Güvenlik aydınlatmaları başta olmak üzere pek çok tipte aydınlatma ürününe entegre kullanılmaktadır. Sensörlerin sağladığı kontrol imkânı, enerji tasarrufu sağlarken kullanıldığı alanın görünümünü ve güvenliğini de geliştirir.

Hareket sensörü fiyatları, artan arz-talep dengesiyle doğru orantılı olarak makul derecede sabitlenmiştir. Na-De ve Pelsan markaları ürün gamında bulunan hareket sensörlü ürün yelpazesi de ekonomik boyutlar bakımından göz atılmaya değer bir aralıktadır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir