UV Lamba Nedir ve Ne İşe Yarar?

UV lamba, ultraviyole ışınları yayan, alçak basınçlı cıvalı lambayı barındıran bir cihazdır. Düşük basınçlı uv lambaları, ultraviyole ışın saçmak için alçak cıva buharı basıncı (<10-2Pa) ile etkileşimde bulunur. Dalga değeri 10nm ile 400nm arasında değişkenlik gösterir.

UV Lamba Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

UV lamba, ultraviyole ışınları yayarak dalga değeri maksimum 253.7 nanometrelere kadar çıkan ve buna bağlı olarak gücü ise 4W ile 100W arasında değişen ürünlerdir. Tüm bu bilgiler ışığında mevcut LED teknoloji ile UV lambalar için farklı tipte ve modeller de raflarda yerini almaktadır. En sık tercih edilen uv lamba modelleri ise dezenfeksiyon, sterilizasyon ve kullanıldığı alanın havasını temizlemek için kullanılan modelleridir.

UVC lamba zararlı mı?

İnsan sağlığı açısından uvc lambalarının zararlarına da dikkat çekmek gerekiyor. uvc lamba temin edildiğinde bu ürünleri özel filtreler eşliğinde kullanmanın zorunlu olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Buna ek olarak sık aralıklarla filtre kontrolü sağlanmalıdır. Ultraviyole lamba fiyatları markadan markaya değişkenlik gösterebiliyor.

Tercih aşamasında etken olabilecek ekonomik nedenler, rastgele uv-c lamba modellerini veya uv-c lamba çeşitleri tercih edilmemelidir. Sektörde enerji ve aydınlatma alanında lider markalardan alışveriş yapmak insan sağlığı bakımından yararlı olacaktır. Örnek vermek gerekirse Philips uvc lamba ürününü temin ederken bu cihazın üretim sürecinde tüm hijyen artı sağlık proseslerine uyulduğuna emin olabilirsiniz. Sırf bu nedenden dolayı bile güven sağlayan markalar tercih edilmelidir.

UVC lamba evde kullanılır mı?

Özellikle dünya genelinin içinde bulunduğu ve virüslere karşı aşırı duyarlı olduğu mevcut durumda UVC lamba çeşitleri sıkça tercih edilen bir ürün olarak öne çıkmaktadır. Bununla birlikte ultraviyole lamba hem evde hem de açık havada etkisini gösterebilen bir üründür. Düzenli aralıklarla filtre değişimi sağlandığında her koşul ve her ortamda güvenle kullanılabilir.

UVC ışınları camdan geçer mi?

UVA: Dalga boyu 315- 340 nm arasında değişen ve Ozon tabakası tarafından hiç süzülmediği için yeryüzüne minimum düzeyde filtrelenerek gelen UV ışınıdır. UVA aynı zamanda camdan geçebilme özelliğine de sahiptir, bu nedenle eğer camlarda UVA filtreli film yoksa, UVA’ya maruz kalmak olası bir durumdur.

UVB: Dalga boyu 280nm ile 315 nm arasında değişen bu UVC türü ise camdan geçme özelliğinden yoksundur.

UVC lamba ozon üretir mi?

Bu konu hakkında derinlemesine inceleme yapıldığında İki ana spektral çizginin mevcut olduğunu görebiliyoruz: ilki 253.7nm (254nm) dalga değerine sahipken; ikincisi de 185nm dalga değerine sahiptir, her ikisini de çıplak gözlerle görmek mümkün değildir. Bu iki değer arasında, 253.7nm değerine sahip olan ozon barındırmayan ultraviyole ışınları DNA’sını bozarak bakterileri öldürmeyi başarır; 185nm ozon bandına sahip olan ikinci değer ultraviyole ışınları ise ozon üretmek adına bulunduğu ortamdaki havayı iyonize edebilir. Bu bilgiler ışığında 185nm ultraviyole havadaki O2’yi O3’e dönüştürme gibi bir özellikle donatılmıştır.

Ultraviyole dezenfeksiyon nedir?

Ultraviyole dezenfeksiyon, dış çeperi yağ tabakası ile kaplı olan virüslerin uv dezenfeksiyon lamba yardımıyla belli bir aralık değerinde ultraviyole ışığa maruz bırakarak inaktif edilme işlemidir.

UV ışınları ve sterilizasyon nedir?

Ultraviyole ışınları ile sterilizasyon ise zararlı bakteri ve virüsleri virüs öldürücü UV Lamba yardımıyla belli bir dalga boyunda ışığa maruz bırakarak tamamen yok edilmesidir.

UV lamba ömrü kaç saat sürer?

UV lamba üreticisi ve sektöründe lider markalardan biri olan Philips tarafından yapılan kalite kontrol aşamalarında, üretilen uv-c lambalarının kullanım süreleri ortalama olarak 3500 saat olarak belirtilmiştir.

UV dalga boyu nedir?

UV ışık ya da bu başlıkta üzerinde değineceğimiz UV dalga boyu, saçılan ışığın görülme/gücü olarak özetlenebilir. Görülebilen ışık bandı kümesinin haricinde kalan 400 nm ile 10 nm dalga değeri arasında yer alan ışık (Ultraviolet Radiation) olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda UV, dalga değerine göre 5 sınıfa ayrılır. Dalga boyuna göre UV ışığın dağılımı sıralamak gerekirse;

  • Vakum UV 10-200 nm
  • UVGI 253.7(254) nm
  • UV-C 200-280 nm
  • UV-B 280-315 nm
  • UV-A 315-400 nm

UV ışınları hijyen amaçlı kullanılır mı?

Zor bir süreçten geçen dünya popülasyonu, yaşadığı alanların sterilizasyonunu maksimum düzeye çıkarmak adına her durumu göz önünde bulundurmaya başladı. Bu minvalde uv lamba gibi -günümüz teknolojik gelişmelerine bakacak olursak- aşina olunan bir teknoloji yeniden gündeme geldi ve neredeyse talep ihtiyacına arz edemez oldu. Şüphesiz ki son dönemde de “UVC lamba evde kullanılır mı?” veya “uv ampül fiyatları” gibi sorular internette revaçta olan sorular arasındadır.

Virüs bulunan havanın ve yüzeylerin arındırılması ile yaşam alanlarında virüs yayılması ve bulaşmasının önüne geçilebilir. Kapalı bir ortamın havasında ve yüzeylerde olan virüsü bulaşıcı olmadan yok etmek için tercih edilen dalga boyu 253.7(254) nm’dir.

UV ışınları hem dezenfeksiyon hem de sterilizasyon amacı ile tercih edilebilir. Dezenfeksiyon ile sterilizasyon farklılık gösterir. Sterilizasyon, bir objenin yüzeyinde veya içeriğinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma işlemine verilen isimdir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan (patojen) ve yapmayan tüm mikroorganizmalar yok edilmektedir. Dezenfeksiyon ise, patojen mikroorganizmaların kontrol altına alınması anlamına gelmektedir. Dezenfeksiyon işleminin seviyeleri ve kriterleri olabilmekle birlikte sterilizasyonun aşamaları yoktur. Bir ürün veya alan ya sterildir ya da değildir ortası bulunmamaktadır. Dezenfeksiyonun seviyesi, uygulanacak obje veya ortama, kullanıldığı alanın içerdiği mikroorganizma değerine ve dezenfekte edilecek alan veya objede barınmasına müsaade edilen mikroorganizma değerine göre farklılık gösterebilir. Dezenfeksiyon için kullanılan etken maddeye dezenfektan adı verilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir
DEVAMINI OKU

Na-De Elektronik Nedir ve Ne Yapar?

Sektöründe yarım asrı aşan engin bir deneyime sahip Na-de Elektronik, farklı ihtiyaçlara ideal çözümler sunuyor. 1970 yılında kurulan…
Aydınlatma Tasarımcıları Hakkında
DEVAMINI OKU

Aydınlatma Tasarımcıları Hakkında

MUTEL, aydınlatma tasarımcıları için projelerinin hayata - uygulamaya geçmesi aşamasında ihtiyaç duyacakları her türde aydınlatma ürünleri ve sarf malzemelerinin tedariğinde en ideal çözüm ortağıdır.