UVC armatür ekseninde tanıtacağımız ultraviyole kavramı, bilinenin aksine 100 yıllık bilimsel bir geçmişe sahip. UV-C aydınlatma, gelinen eşik itibariyle insanların güven duyduğu bir teknoloji olarak öne çıkıyor. UV-C teknolojisi, son 40 yılda hastane sterilizasyonundan mikro yaşam alanlarına kadar geniş kullanım alanına sahiptir.
Aydınlatma Armatürü Nedir?
Uvc armatür konusuna girmeden önce genel olarak armatürlerden bahsetmek daha doğru olacaktır. Aydınlatma armatürleri, elektriğin tüketici ile buluşmasını sağlayan bir araç olarak tanımlayabiliriz. Elektrik tesisatında elektriğin kullanılabilir kılınarak aydınlatma eylemine dönüşmesi, armatürler / lambalar sayesinde gerçekleşmektedir.
UVC Armatür Nedir?
UVC, UV-C, UV, Ultraviyole gibi ön eklerle betimlenen, UV-C armatür veya uv armatür olarak tanımlanan aydınlatma ürünü nedir ve ne işe yarar?
Ultraviyole ışın kaynağıyla desteklenmiş UV-C aydınlatma armatürü, çoğu mikroorganizmayı etkisiz hale getirme gücüne sahiptir. Bakteri ve virüs içeren yüzeyleri dezenfekte eder, yayılımının azalmasına yardımcı olur. UV-C lamba sistemlerine sahip UV-C armatürler, mikroorganizmaları nötralize ederek bakterilerin bulaşma veya yayılma riskini azaltır. Sağlık ve temizlik sektöründe bu ürün literatüre “Mikrop Kırıcı Armatür” olarak girmiştir.
UV-C Teknolojisi Nedir? Nasıl Çalışır?
Morötesi ışık olarak da adlandırılan Ultraviyole Işık, insan gözünün algılayamadığı bir radyasyon çeşidi olarak özetlenebilir. Bunun nedeni ise söz konusu ışığın elektromanyetik spektrumun görünmeyen kısmında yer alıyor olmasıdır. Güneş ve yıldızlar gibi çeşitli kaynaklar tarafından saçılan enerjinin tipi, aslında o ışığı ileten kaynağın yüzey ısısına bağlıdır. Buna bağlı olarak ışık bir prizma tarafından kırıldığında, elektromanyetik bir spektrum meydana gelir.
Genel olarak tanımlamak gerekirse, dalga boyu 100-400 nanometre arasındaki ışına verilen isimdir. Sağlıklı bir insan gözü 400 ile 700 nanometre (Metrenin milyarda biri) dalga boyunu algılarken, bunun dışındaki ışınımlar görüş dışı kalır. Gözün görebildiği en küçük dalga boylu ışınımı mor olarak algılandığından, bundan daha küçük dalga boyuna sahip olan ışını göz göremez. Bu yapıdaki ışınımlara “morötesi ışınım” adı verilir aynı zamanda X Işını ismi de kullanılabilir.
UV-C teknolojisinin çalışma prensibi, bakteriyel proteinlerin fotolizine [¹] ve denatüre [²] olmasına yol açarak hücresel aktivitelerini dengesizleştirip etkisizleştirme üzerine kuruludur. Buna bağlı olarak UVC ışınları havadan geçtiğinde, havadaki oksijen ozon üretmek için iyonize edilir ve böylece sterilizasyon etkisini arttırır.
40 yıldan fazla bir süredir bilim adamları tarafından yaygın olarak kullanılan UV-C, hava, su ve yüzeyler için bilinen bir dezenfektandır. Bugüne kadar test edilen tüm bakteri ve virüsler (çeşitli koronavirüsler dahil yüzlerce yıl boyunca) UV-C radyasyonuna yanıt verir.
Kaynak: signify.com
Mikrop Kırıcı UVC Armatür Ne İşe Yarar?
UV-C Mikrop kırıcı armatür adı verilen ürünler, çalıştırıldıkları alanda maksimum hijyen sağlar. 100 yıllık bir geçmişi olan bu alandaki bilimsel araştırmalar, ışığın belli bir değer seviyesinde virüs ve bakteriler gibi patojenik mikroorganizmaları yok ettiğini ispatlamış durumda. 100 nm ile 400 nm dalga değerinde olan ultraviyole ışınlar insan vücudu için zararı bulunan ve hastalıklara yol açan patojenik canlıların hayatta kalma dirençlerini en aza indirgemektedir. 280nm değer boyu ve altındaki değerlere dikkat çeken bilim adamları, 265nm virüs ve bakterilerin öldürüldüğü en yüksek değer olduğunu ifade ediyor.
Belirli bir dalga boyuna sahip ultraviyole armatür ürünlerin kullanıldıkları alanlarda virüs ve bakterileri yok ettiğini anlayabiliyoruz. Bu işlevselliğin bir tür gereksinim haline gelmesiyle uvc taşınabilir armatür gibi farklı tiplerde ürün talepleri de doğmuştur.
Bu bilgilere ek olarak da uv-c armatür ürünlerinin tam performans sergileyebilmesi için kurulum anında zeminden en az 2,1 metre yüksekte olması tavsiye edilir. Bu durum uvc taşınabilir armatür ürünleri için geçerli değildir. UV armatür, kullanıldığı ortamdaki nem oranı %70’in üzerinde olmamalıdır. Buna bağlı olarak da ampullerde optimal kullanım düzeyi için ortam sıcaklığının 25°C ila 27°C derece arasında olması gerekiyor.
Virüs ve Bakteriler ile Mücadelede Mikrop Kırıcı Ultraviyole Çözümler
Birçok sektörde farklı amaçlar ile kullanılan mikrop kırıcı armatürler, Covid-19 pandemi dönemi boyunca önemini katlamış ve her sektörde aranan bir ürün haline gelmiştir. Özellikle uvc lamba armatür ürün eşliğinde, hastane, toplu taşıma araçları, iş ve yaşam alanlarında maksimum düzeyde koruma sağlamaktadır.
Ultraviyole armatür ve dezenfeksiyon lambası, ultraviyole ışınları saçabilecek, düşük basınçlı bir üründür. UV lambalar, ultraviyole ışığını yaymak için düşük cıva buharı basıncı (<10-2Pa) ile uyarılır. UVC lamba + armatür ikilisinin dalga değer tepesi 253.7nm’dir ve gücü ise 4W-100W arasındadır. Asıl olarak dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hava temizleme için kullanılır.
Kısaca uvc armatür olarak adlandırılan söz konusu ürünler, kullanıldıkları alanın sterilizasyonunda üst düzey çözümler sunmaya devam etmektedirler. UV-C teknolojisini kullanan uv armatür ürünlerini tercih ederek evlerde, ofislerde, okul, hastane gibi kamusal alanlarda, hava ve yüzeyler maksimum koruma altına alınabilir. Bu bağlamda günün istenilen saatinde ultraviyole ışınlar yardımıyla kullanım alanların sterilizasyonu gerçekleştirilebilir. Son dönemdeki talep artışıyla birlikte kullanım alanlarının dezenfekte edilmesinde uvc led armatür gibi şık ve dekoratif ürünler de tercih edilmeye başlanmıştır.
Her Türde Yaşam Alanı İçin Sterilizasyon
UV-C teknolojisi ürün yelpazesinde, uvc taşınabilir armatür, uvc lamba armatür, uvc led armatür, sensörlü armatür gibi gibi farklı ürün tipleri bulunmaktadır. Her ürün tipinin karşıladığı farklı kullanım alanları mevcuttur.
UVC armatür satın almadan önce kullanılacak alanın özellikleri, kullanım amacı ve büyüklüğü gibi ihtiyaca uygun parametreler göz önünde tutulmalıdır. Örnek vermek gerekirse, ürünün sıkça kullanıldığı hastanelerde, hastane armatürleri olarak betimlenmekte ve talep edilmektedir. Ultraviyole armatürlerin dezenfeksiyon oranını ise şu parametreler belirlemektedir:
- Kullanım alanlarının büyüklüğü / hacmi,
- Kullanılan armatür sayısı,
- Armatürlerin enerji kapasitesi,
Dezenfeksiyon için neden UVC armatür seçmelisiniz?
Dokunduğumuz yüzeyler, nesneler ve soluduğumuz hava kaynaklı, zararlı mikroorganizmalardan hastalık kapma / yayma riski daima mevcuttur. Philips UV-C lambaları ve Pelsan UVC armatürleri, patojenleri dezenfekte etmede en etkin yöntemdir.
- Uzun kullanım ömrü boyunca etkili dezenfeksiyon sağlar.
- Çevre dostudur. Kullanım sırasında veya sonrasında ozon emisyonu olmaz.
- Yüzde 99’a kadar dezenfektasyon oranına sahiptir.
[¹] Fotoliz Nedir?
Kimyasal bir bileşiğin fotonlar tarafından parçalandığı bir reaksiyon türü. Bir ya da daha fazla fotonun, hedef molekül ile etkileşime girmesi olarak da tanımlanabilir.
[²] Denature Nedir?
Protein veya nükleik asitlerin doğal yapısında mevcut olan sekonder, tersiyer ve kuaterner yapılarının bazı fiziksel – kimyasal dış etkilerle bozularak primer yapılarına dönüşmeleri sürecidir.