Evler İçin 3 Tasarruflu Aydınlatma Sistemi Tavsiyesi

Gelişen teknoloji yardımıyla insan hayatına uyarlanan tasarruflu aydınlatma sistemi çözümleriyle, daha ekonomik enerji maliyetleri ve daha az karbon salınımı mümkün. Özellikle aydınlatma tasarımının önem kazandığı günümüz şartlarında LED ışıklardan tutun da enerji tasarruflu ampul seçeneğine kadar birçok modeli evinize konuk edebilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre tasarruflu sistemleri tercih edenler enerjiye ayırdıkları harcamaları yıllık %80 oranında azaltmayı başarmışlardır. Ürün özelinde örnek vermek gerekirse LED aydınlatma modelleri halojen aydınlatma çeşitlerine göre %75 civarında tasarruf sağlamaktadır. Yeri gelmişken “Halojen lamba tasarruflu mu?” sorusuna da rahatlıkla hayır cevabını verebiliriz.

Sadece ekonomik olarak değil aynı zamanda tek evimiz olan Dünya’ya da düşünceli bir bakış açısı ile yaklaşmak mümkün oluyor. Nitekim her bir halojen ampulü bir adet LED ışık modeliyle değiştirdiğiniz zaman yaklaşık 5 kg CO2* (Karbon) emisyonu tasarrufu sağlamış oluyorsunuz. Farklı bir kaynak tarafından yapılan araştırmada İngiltere’deki 28 milyon ev, standart ampul yerine tasarruflu LED lamba tercihi yaparsa yılda yaklaşık 1,7 milyon ton CO2 emisyonu tasarrufu sağlanmış oluyor. Peki tasarruflu aydınlatma sistemi tavsiyeleri nelerdir?

1. LED veya düşük enerjili ampuller:

Bilinenin aksine standart ampul modelleri sadece ışık değil aynı zamanda ısı da üretir. Kullandığı kaynağı ışık dışında gereksiz olarak kullanması, gereksiz enerji tüketiminin en büyük nedenidir. Gün ışığı tasarruflu ampul çeşitlerini hariç tutarsak, standart ampullerden farklı olarak LED ampul aydınlatma çeşitleri ise ısı üretmez. Böylelikle kaynağını sadece ışık saçmaya harcar ve tam verimle çalışır. Günümüzde ampüller ile ilgili farkındalık, ofislerde kavransa da evlerde hala standart ampuller sıkça kullanılmaktadır.

2. Hareket Dedektörü:

En temelinde bir aydınlatma tasarrufu, ışığı veya kaynağı kullanılmadığı zaman kapatmakla başlar. Hareket dedektörü lamba veya hareket sensörlü lamba olarak da bilinen bu modelle, ortamda hareket yoksa ışık kendi kendine kapanır. Bu da sıkça yaşanan ışığı kapatmayı unutma ve boşa yanma dertlerinden insanları kurtarmaktadır. Ofis veya farklı çalışma ortamlarının özellikle lavabolarında bulunan bu aydınlatma sistemi evlerde de tercih edildiği zaman %30 oranında bir tasarruf sağlanabilmektedir. Yalnız bu sistemler uzun süre hareketsiz kalınan ortamlarda kullanılmamalıdır.

3. Ortam Işığı Sensörü:

Akıllı ışık sistemi veya akıllı aydınlatma olarak da adlandırılan bu tasarruflu aydınlatma sisteminin temelinde ışığı belli bir düzeyde tutma fikri vardır. Ortamın aydınlık seviyesini ölçen bu sistem gündüz tam kapasite çalışmaz fakat sizleri karanlıkta da bırakmaz. Gittikçe kararan hava nedeniyle kendini tam kapasite çalışma moduna alır ve ortamı yine aynı düzeyde ışıklandırır. Özetle günün başlangıcından bitimine dek ortamı doğal ışık yardımıyla hep aynı ışık oranında tutmayı başarır.

Bu bilgilerle birlikte evlerde yapılacak ufak tefek değişikliklerle hem doğayı hem de cebinizi düşünmek mümkün. Gittikçe çoğalan popülasyon ve şaşan ekosistemle birlikte Dünya daha da yaşanmaz bir hale gelmeden önce harekete geçmeli. Her bireyin sorumluluğunda bulunan bu küçük ayrıntılarla gelecek nesillere temiz bir yaşam alanı bırakmak mümkün.

* Karbon emisyonu, doğada oluşan karbonun atmosfere salınmasını ifade eder. Karbon emisyonu, çoğunlukla insan kaynaklı faaliyetlerin bir sonucudur. 19. yüzyıldan itibaren kömürle çalışan sanayi araçlarının kullanılmasıyla birlikte dünyayı tehdit eden sorunlardan biri olmuştur.

 

Tüm ürünlerimiz için www.mutel.com.tr adresiniz ziyaret edebilirsiniz.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir