Jeneratör ve UPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gündelik yaşamımızda kullandığımız tüm cihazlar elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Pandemi ile birlikte mekan ekseninde çalışma kültürü ve alışkanlıklarımız, geri dünüşü olmayacak şekilde evrilmiş durumda. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, elektriğin hayatımızdaki anlamını ve kesintilere tahammül eşiğimizi de kökten değiştirdi diyebiliriz. İş yerleri için bu durumlarda jenaratör kullanımı mümkün ve yaygınken, konutlara döndüğümüzde bir jenaratör almamız ve çalıştırmamız mali veya teknik olarak mümkün görünmemekte; jenaratörün apartmanda yaratacağı titreşim – gürültüyü bir düşünün. Bu nedenle UPS olarak tanımlanan kesintisiz güç kaynağı kullanımı daha rantabl denilebilir ve yaygın kullanımı söz konusu.

Jeneratör Nedir?

Elektrik üreten ve mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren elektromekanik cihazlara jeneratör denmektedir. Elektrik kesintisi olduğunda otomatik veya manuel tetikleme ile devreye giren enerji kaynağı olan jeneratörler, benzin veya dizel yakıt ile çalışmaktadır. Benzin ya da dizel motorla çalışan bu cihazlar ile kesinti anında iş ve yaşam alanlarının elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır.

UPS (Kesintisiz Güç Kaynakları) Nedir?

UPS’ler anlık gelişen elektrik kesintileri veya gelgitlerinde, cihazlarımızın belirli süre çalışmasını sürdürmesi odaklı bir çözümdür. Akü bazlı bu güç kaynakları, sürekli bağlı olduğu şebeke elektriğinden beslenerek, kapasitesi ve bağlanan cihaz sayısı ölçeğinde elektrikli cihazlarla kesintisiz çalışma olanağı sunar. Özellikle günlük yaşamımızın ayrılma parçası bilgisayar ve telefonlarımızın kapanmaması ve özellikle uzun süreli kesintilerde sistemin ayakta kalması çok önemlidir. Anlık kesintilerde yaşanabilecek veri kaybının önüne UPS’ler ile geçebiliriz ya da cihazlarımız anlık – milisaniyelik enerji gelgitlerinden bir nevi koruma da sağlamış oluruz. Elbette bu güç kaynağı UPS’imizin kapasitesi ile sınırlıdır.

Jeneratörler ile UPS’ler arasındaki en temel farklar nelerdir?

Jeneratörler, benzin veya motorin gibi yakıt tedariği mümkün olduğu sürece enerji sağlayabilir. UPS’ler ise akü kapasitesi oranında enerji sağlayabilir.

Jenaratörler mikro ölçekte bir mağazadan, büyük bir endüstriyel tesise kadar, farklı ihtiyaçlar için tasarlanabilir, büyük miktarda enerji üretebilir. Fakat UPS’ler için bu mümkün değildir ve kesintisiz güç kaynaklarının amacı da sonsuz – uzun süreli enerji sağlamak değildir.

Özetle jeneratörler enerji üretmek, UPS’ler ise anlık kesintilere karşı cihazları korumak ve belirli süreler için sistemi ayakta tutmak amacıyla kullanılan çözümlerdir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir
Aydınlatma Tasarımcıları Hakkında
DEVAMINI OKU

Aydınlatma Tasarımcıları Hakkında

MUTEL, aydınlatma tasarımcıları için projelerinin hayata - uygulamaya geçmesi aşamasında ihtiyaç duyacakları her türde aydınlatma ürünleri ve sarf malzemelerinin tedariğinde en ideal çözüm ortağıdır.
DEVAMINI OKU

Hensel Nedir ve Ne Yapar?

Gustav Hensel tarafından kurulan Hensel, her adımında biraz daha büyüyeceği yolculuğuna 1931’de çıktı. Yenilikçi karakteri ve yaratıcı ürünleriyle…